Przepis na chleb orkiszowo żytni
- 1 kg mąki orkiszowej
- 0,5 kg mąki żytniej
- 1 szklanka siemienia lnianego
- 1 szklanka ortąb lub płatków owsianych lub żytnich
- ziarna słonecznika i dyni
- kminek
- 4 łyżeczki soli
Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać zakwas, 1 -2 łyżki miodu, 1,5 l ciepłej wody. Wymieszać. Dokładnie wyrobić, najlepiej ręką.
Zostawić na 8-12 godz. w ciepłym miejscu pod przykryciem.
Wyrobić jeszcze raz, zostawić na ok. godzinę.
Odłożyć pół słoiczka zakwasu. Przełożyć do dwóch foremek. Zostawić na 40 min – 1 godz.
Pieczenie:
10 min- 50 – 60 stopni
10 min – 150 stopni
1 h 15 min – 180 – 200 stopni.
Można dodawać też inne ziarna ( sezam, mak itp. ), rodzynki, daktyle, wedle uznania.
Smacznego 🙂