Colostrum a alergie
Alergia jest chorobą związaną z nieprawidłowym działaniem układu odpornościowego, jego nadwrażliwością. Organizm uznaje za szkodliwe dla siebie substancje, które niebezpiecznymi wcale nie są, np. składniki żywności, pyłki drzew czy traw, kurz. Po dostaniu się ich do organizmu alergenu, wytwarzane są przeciw niemu przeciwciała, co w rezultacie prowadzi do uwalniania histaminy i powstania stanu zapalnego. Pojawiają się wówczas objawy alergii.
Odporność organizmu w znacznej mierze zależy od kondycji przewodu pokarmowego i od przepuszczalności śluzówki jelit. Jeśli jest ona nieszczelna, wszelkie alergeny mają swobodniejszy dostęp do organizmu i zwiększa się ryzyko wystąpienia objawów alergicznych. Na przepuszczalność śluzówki duży wpływ mają przyjmowane leki oraz spożywane produkty. Dodatkowo pod wpływem alergenów, przepuszczalność ta znacznie wzrasta.
Colostrum jest doskonałym źródłem składników, które korzystnie wpływają na kondycję jelit. Przyczyniają się do tego przede wszystkim immunoglobuliny, laktoferyna, czynniki wzrostu oraz PRP, czyli peptyd bogaty w prolinę.
Immunoglobuliny klasy E (IgE) zawarte w colostrum, regulują odpowiedź alergiczną. Zmniejszają ilość wydzielanej histaminy, co przyczynia się do zmniejszenia objawów.
Laktoferyna wykazuje właściwości przeciwzapalne. Poprzez swoje działanie antybakteryjne i antywirusowe chroni ściany jelit przed uszkodzeniami, które mogłyby zwiększyć ich przepuszczalność.
Czynniki wzrostu działają przeciwzapalnie, więc zmniejszają niepożądaną reakcję organizmu na antygen. Dodatkowo wspomagają i zmniejszają odstępy pomiędzy komórkami nabłonka jelit, przez co przyczyniają się do uszczelnienia go.
Peptyd bogaty w prolinę (PRP) przyczynia się do regulacji pracy układu odpornościowego i może zmniejszyć jedo nadaktywność, poprzez regujację produkcji limfocytów T. PRP działa przeciwzapalnie, dzięki czemu zmniejsza objawy alergii.