Colostrum a nietolerancja laktozy – zaburzenia trawienia

Colostrum a nietolerancja laktozy – zaburzenia trawienia

Nietolerancja laktozy – zaburzenie trawienia

Laktoza – nietolerancja dotyczy głównie spożywania niesfermentowanego mleka, oraz produktów zawierających serwatkę, a nie siary. Udział procentowy cukru mlekowego w siarze zwiększa się w miarę upływu czasu od rozpoczęcia pierwszej laktacji, aby stopniowo osiągnąć poziom zawarty potem w mleku.

Firma Genactiv stosuje w swoich suplementach siarę zbieraną do 6 lub do 12 godzin od ocielenia, więc udział procentowy laktozy nie przekracza odpowiednio 2,19% i 3,71% (patrz Aneks). Przy czym należy pamiętać, że w mieszankach mlecznych przeznaczonych dla dzieci alergicznych (z obniżoną tolerancją laktozy) procentowy udział cukru mlekowego wynosi odpowiednio 2,8%-6,6% w zależności od producenta (dla porównania zawartość laktozy w mleku krowim wynosi 4,5-4,8%, a w pokarmie kobiecym nawet do 7%). Poza tym liofilizowana siara zawiera wszelkie niezbędne składniki potrzebne do strawienia laktozy.

W organizmie laktoza rozkładana jest za pomocą enzymu zwanego laktazą. Przy czym dość powszechnie spotykana nietolerancja laktozy wynika zwykle ze zbyt niskiego poziomu laktazy. Natomiast wrodzony, całkowity niedobór laktazy zdarza się niezwykle rzadko.

ROLA LAKTOZY SIAROWEJ:

  • dla noworodka jest źródłem energii, niezbędnej do pracy serca, wątroby i nerek, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie komórek nerwowych, rdzenia oraz mózgu
  • rozkładana w jelitach do kwasu mlekowego obniża pH, przez co reguluje skład mikroflory przewodu pokarmowego przeciwdziałając procesom fermentacji, a co z tym idzie poprawia przyswajalność związków mineralnych
  • wspomaga absorpcję wapnia (wpływa na kości i zęby)