Przepis na chleb orkiszowo żytni

Przepis na chleb orkiszowo żytni

  • 1 kg mąki orkiszowej
  • 0,5 kg mąki żytniej
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1 szklanka ortąb lub płatków owsianych lub żytnich
  • ziarna słonecznika i dyni
  • kminek
  • 4 łyżeczki soli

Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać zakwas, 1 -2 łyżki miodu, 1,5 l ciepłej wody. Wymieszać. Dokładnie wyrobić, najlepiej ręką.
Zostawić na 8-12 godz. w ciepłym miejscu pod przykryciem.

Wyrobić jeszcze raz, zostawić na ok. godzinę.

Odłożyć pół słoiczka zakwasu. Przełożyć do dwóch foremek. Zostawić na 40 min – 1 godz.

Pieczenie:
10 min- 50 – 60 stopni
10 min – 150 stopni
1 h 15 min – 180 – 200 stopni.

Można dodawać też inne ziarna ( sezam, mak itp. ), rodzynki, daktyle, wedle uznania.

Smacznego 🙂